Fødevaremærket ORIGENAL

Hvad er ORIGENAL?

ORIGENAL er et økologisk fødevarekoncept for bevaring af hjemmehørende husdyrracer og plantesorter. Til konceptet er knyttet et fødevaremærke “ORIGENAL – æd den og red den”, som er ejet af Biosfæren.

Hvad arbejder vi med i ORIGENAL?

I ORIGENAL arbejder vi for mere biodiversitet på tallerkenen. Hvis vi skal have adgang til en bred genpulje til fremtidens bæredygtige fødevareproduktion, må vi holde liv i de mange forskellige husdyrracer og nytteplanter, som igennem tiden er blevet fremavlet rundt omkring i Danmark. 

f.a.q.

Hvad er kulturskabt biodiversitet?

Igennem tusinder af år har vores forfædre fremavlet en mangfoldighed af lokalt-tilpassede husdyrracer og kulturplanter. Denne kulturskabte biodiversitet har været en afgørende kilde til menneskets overlevelse, udvikling og succes. De seneste 100 år har fokus dog været på udvikling af det moderne landbrug med stordrift og effektive produktionsmetoder. Her har de oprindelige husdyrracer og plantesorter  haft ringe vilkår. Hvis den kulturskabte biodiversitet skal  bevares for fremtiden, så skal vi i gang med at bruge den igen.

Hvordan arbejder vi for biodiversitet på tallerkenen?

Det kan vi gøre ved fortsat at købe og spise produkter, der er baseret på bevaringsværdige husdyrracer og nytteplanter. Dette vil nemlig skabe et forretningsmæssigt grundlag for videre avl og produktion. Vi skal altså spise den kulturskabte biodiversitet for at redde den!

Hvordan arbejder Foreningen for ORIGENALER og deres partnere med at fremme biodiversitet i fødevareproduktionen?

Vi samler vi hele fødevare værdikæden omkring at skabe levende genbanker i landbruget frem mod mere biodiversitet på tallerkenen. Det kalder vi for markedsdrevet bevaringsarbejde – eller forbrugerdrevet bevaringsarbejde.

Hvilke aktører er involveret i dette arbejde?

I et tæt samarbejde med Foreningen for ORIGENALER aktiverer og faciliteter et bredt netværk omkring denne dagsorden: fra genbanker og frøfirmaer, til avlere, forarbejdningsvirksomheder, grossister, professionelle køkkener, kokke, forbrugere, forskere – og alt derimellem.

Du kan læse meget mere om ORIGENAL
på deres hjemmeside

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved at fortsætte på denne side, accepterer du vores brug af cookies.   Læs mere